Kriz Yönetimi

Krizde Sakın Bu 5 Hatayı Yapmayın!

By Mart 19, 2020 Yorum Yok
Okuma süresi 2 dakika

İçinde bulunduğumuz durum bir kriz. Ülkemizin veya firmamızın az ya da çok etkilenmiş olması bu durumu değiştirmiyor. Dünya çapında tüm sektörleri etkileyen, mega düzeyde bir krizden bahsediyoruz.

Bizim yöneticilerimiz krizler konusunda iyi olsa da hala yapılan önemli hatalar olduğunu gördüğüm için bu yazıyı kaleme alma ihtiyacı duydum.

Neleri yapmayalım, neleri yapalım?

1. Kriz var olan hiyerarşi ve komuta kontrol mekanizması ile yönetilmez.

Hele siz siz olun, krizi tek başınıza yönetmeye kalkmayın. Derhal profesyonellerin yer aldığı bir Kriz Yönetimi Komitesi kurun. Çok somut iki nedeni var. Birincisi, ne kadar demokratik bir yönetici olursak olalım alt kadromuzdaki insanlar bizim söylediklerimize itiraz etmeye korkar. Biliyorsunuzdur, birkaç yıl önce düşen Kore uçağında yardımcı pilotun hatayı fark ettiği halde söyleyemediği tespit edilmişti. İkincisi, silo yapıları çapraz takım çalışmasına uygun değil.

2. Müşteri kral, ama nakit akışı ejderhadır.

Gereksiz hizmetlerin maliyetlerini kısın. Müşteri ile iyi ve açık iletişim kurarsanız sizi anlayacaktır. Ama sakın çalışanlarınızın sağlığını, ürünlerinizin kalitesini ve mağazalarınızın hijyenini bozmayın. Bütçe ve İsraf Önleme Komitesi kurun.

3. Aman, itibarınıza dikkat edin!

En ufak bir sorun bile bankalardan çalışanlara ve hatta müşterilere kadar her şeyi etkiler. Bu dönemlerde yapılan itibari zararlar kolay unutulmaz. İtibarınızı koruyacak olan işyerinizin kültürüdür. Çalışanlarınızdan bu konuda destek isteyin. Kültür ve Dayanışma Komitesi kurun.

4. Kriz yönetimi ile kriz iletişimi yönetimi aynı şey değildir.

Kriz yönetimi; operasyon, teknik, finans, İK ve iletişim alanlarında uzman kişilerin katılacağı ve kriz yönetiminde tecrübeli birinin yöneteceği bir Kriz Yönetimi Komitesi tarafından, yetkili ve sorumlu olarak yönetilmelidir. Bu komitede mutlaka karar alma gücüne sahip kişiler yer almalıdır. Ayrıca çalışacağınız bir iletişim ajansı olmalı.

5. İşinize bakın.

İyi bir kriz yönetiminde normal fonksiyonlar ve süreçler değişime uğrasa da işlemeye devam eder. İyi bir yönetim, krizde çıkacak fırsatları kaçırmaz ve krizden güçlenerek çıkar. Bunun için krizi güvenilir ellere emanet edip işinize odaklanmanızda yarar var.

Bu kriz kısa süreceğe benzemiyor. Bu nedenle tedbirlerinizi iş sürekliliğini sağlayacak şekilde düzenlerseniz sonra rahat edersiniz. 

Hepinize kolay gelsin!

Yanıt verin